Puheohjelma

Puhe­ohjelma

Sisältö

MARS koostuu kahdesta seminaaripäivästä ja iltoihin sijoittuvasta liveohjelmasta. Puheohjelman sisältö toteutetaan vuonna 2024 ensimmäistä kertaa elävän musiikin edunvalvontajärjestö LiveFIN ry:n kanssa.

Puheohjelman aikataulu:

To 15.2. klo 10:45-17:00
Pe 16.2. klo 10:15-15:45

Tutustu vuoden 2024 seminaariohjelmaan:

Avajaissanat

Torstai klo 11:00 - 11:15 Tiketti-sali

Vuoden 2024 MARSin avaus:
Kaisa Rönkkö (Taiteen edistämiskeskus)

Tapahtumajärjestämistä vai talon rakentamista?

Torstai klo 11:15 - 12:00 Tiketti-sali

Viimeisen vuoden aikana festivaalijärjestäjät ja viranomaiset ovat käyneet runsaasti keskustelua Aluehallintoviraston tulkinnasta, jonka mukaan tapahtumien järjestäminen on rakentamista ja vaatii sen mukaista sääntelyä. Vaikka keskustelu on kilpistynyt esiintymislavojen pystytykseen, huolettaa livealaa tulkinnan laajentuminen muuhun tapahtumajärjestämiseen. Kiristyneen tulkinnan taustalla on työsuojeluviranomaisten kesällä 2023 aloittamat yhteistarkastukset, joissa sovellettiin rakennusalan työturvallisuuden ja harmaan talouden torjunnan sääntelyä tapahtumien järjestämiseen. 

Parhaillaan käynnissä oleva valtion aluehallintouudistus vastannee jollain aikajänteellä kirjavien viranomaiskäytänteiden asettamiin haasteisiin. Mutta mitä tapahtumajärjestäjillä on lupa odottaa aluehallintoviranomaiselta koskien ensi kesää – onko tapahtumajärjestäminen rakentamista työsuojelun näkökulmasta vai voidaanko alan ominaispiirteet ottaa aiempaa paremmin huomioon? Miltä osin lainsäädäntöä ollaan muuttamassa ja miten sitä tulisi muuttaa? 

Paneeli jatkaa Tapahtumaturvallisuusfoorumilla syyskuussa ja Music x Mediassa lokakuussa 2023 käytyä keskustelua. Keskustelua vetää Tapahtumateollisuus ry:n toimitusjohtaja Sami Kerman. Lisäksi mukana on mm. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Mikko Koivisto sekä livealan toimijoita.

Kristalli­pallo 2024

Torstai klo 12:15 - 13:00 Tiketti-sali

Kurkista kristallipalloon! Jo perinteeksi muodostunut Jussi Mäntysaaren luotsaama keskustelu hypnotisoi MARS-yleisön tulevaisuuden ennustuksillaan. Tällä kertaa keskusteluun osallistuvat musiikkialan visionäärit tuovat omat ennustuksensa siitä, miltä musiikkimaailma näyttää vuonna 2024 ja miten näihin näkymiin voi vaikuttaa. Tuttuun tapaan tarkkanäköinen MARS-yleisö pääsee arvioimaan ennusteiden toteutumisen mahdollisuuksia.

Jussi Mäntysaari kasvoi musafanista musiikin ammattilaiseksi ja toimii nykyään Nelonen Median musiikkipäällikkönä ja musiikkiosaston esihenkilönä. Hänellä on pitkä ura musiikin parissa mm. Rumbassa, Voice TV:llä, Radio Cityllä, Voicella ja Spotifylla. 

Mikä meitä kuormittaa? Haastattelussa psykologi Laura Vallgren

Torstai klo 12:30 - 13:15 Hartwall-lava

Keskustelu toteutetaan yhteistyössä Managerifoorumin kanssa

Työn henkinen kuormittavuus on kasvanut viime vuosina, ja yhä useampi kokee uupumusta. Musiikkialalla kuormitusta aiheuttavat mm. epäsäännölliset työajat sekä työn määrä, jatkuva kiire ja liian vähäiset resurssit. Lisäksi koronan aiheuttamat haasteet näkyvät yhä monella tavalla. Mitä me voisimme yksilöinä ja yhteisönä tehdä, jotta työnteosta tulisi terveempää kaikille? Mihin ja miten vedetään rajoja, jotta jaksaisimme intohimoammateissamme? 

Koko uransa esiintyjien parissa työskennellyt psykologi ja psykoterapeutti Laura Vallgren (ent. Stenroos) kertoo Managerifoorumin järjestämässä haastattelussa näkemyksensä siitä, mikä meitä uuvuttaa ja miten pääsisimme kohti terveempää työkulttuuria.

Keskusteluun osallistuu:

Laura Vallgren
Katariina Sorsa

Kohti elävän musiikin kukoistavaa ja kestävää 2040-lukua – MARSin pyöreä pöytä: Kulttuuri­poliittinen selon­teko

Torstai klo 13:00 - 14:30 Neukkari

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa linjatun kulttuuripoliittisen selonteon tarkoituksena on tuottaa kunnianhimoinen tulevaisuuskuva, joka mahdollistaa Suomen taide- ja kulttuuripolitiikan pitkäjänteisen kehittämisen. Selonteossa linjataan keskeiset toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Selonteossa esitettävän tulevaisuuskuvan ja tarvittavien toimenpiteiden perustana on taide- ja kulttuurialan tilannekuva sekä keskeiset toimintaympäristöä muuttavat tekijät. Kulttuuripoliittinen selonteko annetaan eduskunnalle syyskaudella 2024.

MARSissa on mahdollisuus osallistua kulttuuripoliittisen selonteon työstämiseen ja tuoda sen valmisteluun musiikkialan ääntä. Taiteen edistämiskeskuksen Salla Mistola ja Kaisa Rönkkö vetävät pyöreän pöydän keskustelua, jossa rakennetaan toimenpidesuunnitelmaa kohti elävän musiikin kukoistavaa ja kestävää 2040-lukua. Jaammeko kaikki samanlaisen tulevaisuuskuvan tai skenaariot siitä? Mikä on yhteinen tavoitetila ja lyhyen aikavälin tavoitteet siihen pääsemiseksi? Millaisia ratkaisuja, ensisijaisesti rahan ja rakenteiden suhteen, tarvitaan, jotta 2046 tulevaisuuskuva olisi ihanteellinen? Mitkä ovat ensisijaiset voitettavat taistelut?

Selonteon toimenpidesuunnitelmaa rakennetaan pyöreän pöydän keskustelussa torstaina 15.2.2024 kello 13.00-14.30 ja sen tuloksia esitellään MARS-lavalla perjantaina 16.2.2024.

Ennakkoilmoittautuminen pyöreän pöydän keskusteluun on päättynyt.

Keskusteluun osallistuu:

Salla Mistola
Kaisa Rönkkö

Artisti maksaa, vai mak­saako? – Puhetta live­alan riskin­hallinnasta

Torstai klo 13:15 - 14:00 Tiketti-sali

“Keikat ovat aina riskejä! Riskejä, jonka järjestäjä, artisti ja artistin edustaja jakavat keskenään. Onnistumiset ja epäonnistumiset koetaan yhdessä.” Näin sanoitti alan tilannetta vuoden 2023 promoottoriksikin valittu Ilosaarirockin ja Kerubin Panu Hattunen. 

Livealan kulurakenne ja taloudellinen riskinhallinta on herättänyt runsaasti keskustelua, kun koronan jälkeisellä toimintakentällä on elvytty pandemiasta ja kohdattu uusia tuotannollisia ja taloudellisia haasteita – kulujen kasvua, sodan vaikutuksia ja kiristyneitä viranomaisvaatimuksia. Samaan aikaan tuotannot paisuvat ja resursseja ja kulurakennetta ravisuttavia vaatimuksia kohdistuu järjestäjään.

Livealan edunvalvojat LiveFIN ry ja Suomen ohjelma­toimistot ja agentit ry ovat järjestäneet ohjelman myyjiä ja ostajia yhteisten keskustelujen äärelle. Nyt keskustelua käydään myös MARS-lavalla. Mukana keskustelussa ohjelmatoimistojen ja keikkajärjestäjien lisäksi myös artisti itse, sekä artistin managementin edustaja.

Paneelikeskustelussa kysytään, kuka maksaa keikkaan kohdistuvat järjestämisen kulut. Entä miten keikan järjestämisen taloudelliset riskit jakautuvat ja kuka riskin viime kädessä kantaa? Keskustelun moderoi Jari Väyliö (Sold Out Management), ja keskusteluun osallistuvat mm. promoottori Panu Hattunen (Ravintola Kerubi, Ilosaarirock), musiikintekijä ja muusikko Markus Nordenstreng sekä manageri ja toimitusjohtaja Tina Jukarainen (Manage Me).

Musiikin striimaus vuonna 2024 – Kuinka auttaa artistia kasvamaan?

Torstai klo 14:00 - 14:45 Hartwall-lava

Spotify, Qobuz, YouTube, Tidal, Apple Music, Deezer… Mikä on lukuisten suoratoistopalveluiden rooli artistin uralle? Eroavatko Suomessa tarjolla olevat erilaiset striimauspalvelut oleellisesti toisistaan ja mitkä ovat eri palveluiden vahvuudet artistin brändiä rakennettaessa? Mikä merkitys striimauspalvelulla on aloittelevalle indie-artisteille ja entä, kun rakennetaan tunnetun tähtiartistin uraa?

Kysymyksiin vastaa musiikin suoratoistopalvelu Qobuz’in Music Content Manager Sini Tiaisen johdolla joukko artistien kanssa työskenteleviä striimauksen, markkinoinnin ja PR:n asiantuntijoita. Keskustelussa jaetaan parhaita käytäntöjä ja striimaukseen liittyviä havaintoja, joista artistit ja artistien kanssa työskentelevät musiikkialan ammattilaiset voivat hyötyä.

Tohtori, räpissäni on seksismiä ja väki­valtaa – Tutkimuk­sellisia näkö­kulmia nyky­räpin maailmaan

Torstai klo 14:15 - 15:00 Tiketti-sali

Seksismiä, ahdasta mieskuvaa, jengiyhteyksiä, väkivaltaa, huumeita, kulutuskeskeistä maailmankuvaa. Muun muassa näihin teemoihin uuden aallon räppi on viime aikoina liitetty mediassa ja muissa liitännäisissä keskusteluissa. Miltä nämä räpin erilaiset kuumat perunat näyttävät tutkimuksen silmin? Onko syytä huolestua ja onko nuoriso jälleen pilalla?

Eri alojen tutkijat puhuvat kirjailija, toimittaja ja räppiasiantuntija Koko Hubaran johdolla räpin yhteiskunnallisesta vaikutusvallasta, arvomaailmasta ja muutospotentiaalista. Lavalla keskustelemassa ovat akatemiatutkija ja räppitohtori Elina Westinen (FT, Nuorisotutkimusseura), yliopisto-opettaja Erica Åberg (VTT, Turun yliopisto) ja väitöskirjatutkija Alma Rinta-Pollari (FM, Helsingin yliopisto).

Livee vai levyy? – Ohjelma­toimistojen rooli artistien ansainta­logiikassa

Torstai klo 15:00 - 15:45 Hartwall-lava

Keskustelu toteutetaan yhteistyössä Suomen ohjelmatoimistot ja agentit ry:n kanssa

Artistien tulonmuodostuksen kulmakivenä on pidetty levyjen ja biisien tekoa. Perinteisesti kiertueet ovat linkittyneet uusiin levyihin ja kiertueiden aikataulut ovat mukailleet levyjen julkaisutahtia. Artistien tulonmuodostus on kuitenkin muuttunut ja keikkailulla on nykyään suurempi painoarvo. Miten artistit ja yhtyeet näkevät ohjelmatoimistojen roolin artistien ansaintalogiikassa? Miltä muutokset näyttävät ohjelmatoimistoista katsottuna? Mikä on ohjelmatoimistojen painoarvo?

Paneelikeskustelu perustuu Suomen ohjelmatoimistot ja agentit ry:n strategiatyölle, jonka yhdistyksen hallitus teki vuonna 2023. Siinä käytiin läpi yhdistyksen ja ohjelmatoimistoalan suuntaviivoja ja pohdittiin alan tulevaisuutta. Lisäksi yhdistys tekee artisteille kyselytutkimuksen, jossa kartoitetaan, miten artistit näkevät ohjelmatoimistojen aseman. Tutkimuksen tuloksia käsitellään MARSissa. 

All Female Panel – Musiikkiteollisuus naisten silmin

Torstai klo 15:15 - 16:00 Tiketti-sali

 

Onko Suomen musiikkiteollisuudessa tapahtumassa suuri muutos? Vielä vuonna 2017 Music Finlandin teettämän selvityksen mukaan erityisesti musiikkialan yritysten ja yhdistysten hallitusten jäsenet sekä ylintä päätäntävaltaa käyttävät johtajat olivat pääosin miehiä. Viime vuosina johtopaikoille on kuitenkin noussut ilahduttavan paljon naisia. 

MARSin All Female -paneelissa pureudutaan naisen asemaan ja rooleihin musiikkiteollisuudessa juuri nyt ja hahmotellaan millaisena alan tulevaisuus halutaan nähdä. Lisäksi keskustelussa pohditaan, kuka alalla käyttää päätäntävaltaa ja millaisiin tarkoituksiin. 

Keskustelussa esitellään teemaan liittyvää tekeillä olevaa tutkimustietoa, jota musiikintutkijat Tiina Käpylä ja Anna-Elena Pääkkölä ovat parhaillaan työstämässä. Käpylä ja Pääkkölä julkaisivat syksyllä 2023 Lailasta Almaan – Suomalaisten naisten populaarimusiikin historia -teoksen, joka kuvaa alan historiaa korostaen vain ja ainoastaan naisten esittämää ja tekemää musiikkia. Tiina Käpylän lisäksi keskusteluun osallistuu musiikkialan tuoreita naisjohtajia. Keskustelua johdattelee pitkän linjan artistituotannon ja festivaalialan ammattilainen Maiju Talvisto.

Maailmalta Härmään – Suomen asema kansain­välisessä kiertue­kilpailussa

Torstai klo 16:15 - 17:00 Tiketti-sali

“Historiallisen haastavan ohjelmatilanteen vuoksi tapahtumaa ei voi järjestää ensi kesänä”, kommentoi Nelonen Media Liven johtaja Anssi Nevalainen Rockfestin välivuotta koskevassa tiedotteessa.

MARSissa keskustellaan Suomen ja suomalaisten musiikki­tapahtuma­järjestäjien asemasta kansainvälisessä kiertue­kilpailussa. Onko kilpailu entistä kovempaa kautta linjan vai kohdistuvatko haasteet tiettyihin musiikin lajeihin? Johtavatko muutokset esiintyjä­markkinoilla muutoksiin joidenkin festivaalien, areenoiden ja stadioneiden ohjelmisto­profiileissa? Missä suur­tapahtuma­toimijoiden tulee onnistua, että suurimmat esiintyjät jatkossakin kirjoittavat Suomen kiertue­kalenteriinsa?

Sami Rumpusen (Nokia Arena) vetämässä keskustelussa kuullaan näkemyksiä kansainvälisen ohjelmiston parissa työskenteleviltä musiikin suurtapahtuma-ammattilaisilta.

Speed Dating MARS-tyyliin

Torstai klo 20:00 - 20:45 Varicko

Haluatko laajentaa verkostojasi ja löytää itsellesi uusia kontakteja? – Osallistu MARSin Speed datingiin!

Speed dating MARS-tyyliin on kohtaamispaikka niille, jotka kaipaavat omaan elämäänsä uusia kontakteja ja pelinavauksia. Voit olla ottamassa ensiaskeleita urallasi tai kiinnostunut tapaamaan näitä ensiaskeleiden ottajia. Ehkä kaipaat rentoa, sosiaalista pörräämistä seminaaripäivän ja illan liveohjelman väliin?

Perinteisestä speed deittailusta poiketen, MARSissa ei pakoteta parinvaihtoon, vaan rohkaistaan rentoon keskusteluun ja verkostoitumiseen. Tilaisuuteen osallistuu alan toimijoita, jotka kertovat toiminnastaan alalla alustuksena vapaamuotoiselle keskustelulle.

Speed Dating MARS-tyyliin järjestetään torstaina 15.2. klo 20:00-20:45 Ravintola Varickossa, jonka jälkeen iltaa voi jatkaa Rytmikorjaamon Live on MARS -ohjelman pariin. Tervetuloa paikalle ilman ennakkoilmoittautumista!

Erätauko MARSin tapaan: Työelämän toiveet, odotukset ja todellisuus

Perjantai klo 10:15 - 11:15 Tiketti-sali

Erätauko-keskustelijoille on ennakkoilmoittautuminen. MARSiin rekisteröityneet ovat tervetulleita seuraamaan keskustelua ilman ennakkoilmoittautumista. Ilmoittaudu erätauko-keskustelijaksi 12.2. mennessä täällä

Monilla työpaikoilla ovet käyvät tiuhempaan kuin ennen. Konkaritekijät vaihtavat paikkaa, etsivät kenties uutta suuntaa uralle, mielekkäämpää työtä, parempaa jaksamista. Samaan aikaan nuoria tekijöitä hakeutuu ensimmäisiin työpaikkoihinsa. Esimerkiksi elävän musiikin alalle pyrkivät nuoret tekijät eivät puolestaan ole ihan varmoja, miten alalle pääsee ja millaista työ oikeasti on. 

On tutkittu, että odotukset työelämää kohtaan ovat muuttuneet viime vuosikymmenten aikana paljon. Nuorempien sukupolvien odotukset työelämää kohtaan poikkeavat vanhempien sukupolvien odotuksista. Elävän musiikin alan kehitykselle on kriittistä, että osaavaa työvoimaa saadaan pidettyä ja toisaalta tuoreita näkökulmia tuovia osaajia saadaan houkuteltua mukaan. 

MARSissa otetaan selvää, millaisia odotuksia livealalla työskentelevillä on työlle ja työpaikalle. Selvitämme, miten työntekijöiden ja työnantajien odotukset työn teolle kohtaavat ja mitä opittavaa meillä on, jotta elävän musiikin ala säilyy työntekijöille tulevaisuudessakin kiinnostavana ja työn tekemisestä luodaan entistä kestävämpää.

Aihetta käsitellään MARSissa ensin Erätauko-menetelmällä, jolloin työntekijät ja freelancerit pääsevät kertomaan millaisia odotuksia työtä, työpaikkaa ja työnantajaa kohtaan työntekijällä on ja miten työelämän odotukset koetaan. Erätauko-keskustelijaksi voi ilmoittautua täällä.

MARSiin rekisteröityneet ovat tervetulleita seuraamaan erätauko-keskustelua ilman ennakkoilmoittautumista ja paikalle toivotaankin erityisesti myös työnantajia. Keskustelun tavoitteena on lisätä ymmärrystä työhön liittyvistä odotuksista alalla sekä luoda avointa ja rakentavaa keskustelukulttuuria. Erätauko-keskustelun jälkeen aiheen parissa jatketaan paneelilla, jossa laajennetaan näkökulmaa työelämän asiantuntijan ja työnantajan edustajan kanssa: Miltä työntekijöiden odotukset työnantajista kuulostaa? Miten työntekijöiden, työnantajien ja työelämän odotukset saadaan kohtaamaan? Mitä asialle voi tehdä, jos odotukset ja realismi eivät kohtaa?

Työelämä-keskusteluja ohjaa musiikki- ja tapahtuma-alalla työntekijänä, yrittäjänä ja esihenkilönä uraa tehnyt Sunborn Liven operatiivinen johtaja Annakaisa Anttila.

Keskusteluun osallistuu:

Annakaisa Anttila

Työelämän toiveet, odotukset ja todellisuus

Perjantai klo 11:30 - 12:00 Tiketti-sali

MARSissa otetaan selvää, miten työntekijöiden ja työnantajien odotukset työn teolle kohtaavat ja mitä opittavaa meillä on, jotta elävän musiikin ala säilyy työntekijöille tulevaisuudessakin kiinnostavana ja työn tekemisestä luodaan entistä kestävämpää.

Työelämän toiveet, odotukset ja todellisuus? -paneelissa jatketaan aiemmin perjantaiaamuna käydyn Erätauko-keskustelun jälkeen paneelilla, jossa laajennetaan näkökulmaa työelämän asiantuntijan ja työnantajan edustajan kanssa: Miltä työntekijöiden odotukset työnantajista kuulostaa? Miten työntekijöiden, työnantajien ja työelämän odotukset saadaan kohtaamaan? Mitä asialle voi tehdä, jos odotukset ja realismi eivät kohtaa?

Keskustelemassa ovat Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Sari Käpykangas ja Ruisrockin operatiivinen johtaja ja coach Matti Laukko. Paneelin vetää musiikki- ja tapahtuma-alalla työntekijänä, yrittäjänä ja esihenkilönä uraa tehnyt Sunborn Liven operatiivinen johtaja Annakaisa Anttila.

Kohti elävän musiikin kukoistavaa ja kestävää 2040-lukua – Pyöreän pöydän tulosten esittely

Perjantai klo 12:30 - 13:00 Tiketti-sali

MARSissa on mahdollisuus osallistua kulttuuripoliittisen selonteon työstämiseen ja tuoda sen valmisteluun musiikkialan ääntä. Selonteon toimenpidesuunnitelmaa rakennetaan pyöreän pöydän keskustelussa torstaina 15.2.2024 kello 13.00-14.30 ja sen tuloksia esitellään MARS-lavalla perjantaina 16.2.2024.

Keskusteluun osallistuu:

Kaisa Rönkkö
Salla Mistola

MARSin pyöreä pöytä: Rakkaudesta lajiin – jaksaminen intohimoammatissa

Perjantai klo 12:30 - 13:30 Neukkari

MARSin pyöreä pöytä on keskustelutilaisuus, jossa ei ole yleisöä ja johon osallistuminen vaatii ennakkoilmoittautumisen. 

Musiikkialalla on tavallista, että työn ja vapaa-ajan rajat hämärtyvät: harrastuksesta on yhtäkkiä tullut työtä, työkavereiden kanssa halutaan viettää aikaa myös työn ulkopuolella, työt sijoittuvat iltoihin ja viikonloppuihin tai keikoilla käydään puhtaasta kiinnostuksesta musiikkiin. Mielekäs ja merkityksellinenkin työ voi tuntua joskus uuvuttavalta, ja työn ja vapaa-ajan rajaamiselle on tarvetta mielekkäässäkin työssä. 

Usein esitetään vinkkejä siihen, kuinka työntekijä voi edesauttaa omaa jaksamistaan ja tasapainoilla työn ja vapaa-ajan välillä, mutta mitä työnantaja voi tehdä? Millaisin keinoin organisaatio voi tukea mielekkäässä työssä jaksamista?

Keskustelu on osa kulttuurituotannon YAMK-opinnäytetyötä, jonka tilaaja on LiveFIN ry. Opinnäytetyössä selvitetään merkityksellisen työn johtamisen tarpeita ja käytänteitä kotimaisella elävän musiikin kentällä erityisesti työn rajaamisen ja työssä jaksamisen näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena on edesauttaa työssä jaksamista ja työhyvinvointia luomalla käytännön työkaluja merkityksellisen työn rajaamisen tueksi.

Keskustelun fasilitaattorina toimii opinnäytetyön tekijä Heidi Anttonen, joka on työskennellyt suomalaisella elävän musiikin kentällä erilaisissa rooleissa 10 vuoden ajan.

Keskustelu tallennetaan osaksi tutkimusaineistoa. Aineisto anonymisoidaan, eikä lopullisesta työstä voi tunnistaa keskusteluun osallistuneita. Lopullisessa opinnäytetyössä voi esiintyä anonyymejä suoria lainauksia keskustelusta. Ilmoittaudu mukaan pyöreän pöydän keskusteluun 12.2. mennessä täällä!

Keskusteluun osallistuu:

Heidi Anttonen

Vapaaehtoisuus livealalla – Ilmaista työvoimaa vai ihmisen parasta aikaa?

Perjantai klo 13:00 - 13:45 Hartwall-lava

Suomalaisille musiikkitapahtumilla on pitkät vapaaehtoistoiminnan perinteet latotansseista lähtien, ja Suomessa on edelleen lukuisia elävän musiikin yhdistyksiä, joiden toimintaan osallistuu aktiivinen vapaaehtoisten joukko. Myös festareilla ja keikkapaikoilla tarjotaan mielekkäitä mahdollisuuksia harrastaa vapaaehtoisuuden kautta, ja elävän musiikin alalle halutaan kasvattaa uusia osaajia. Vapaaehtoisuus on perinteisesti tärkeä musiikkitapahtumien voimavara ja sen merkitys elävän musiikin yhteisöllisyyttä ja sosiaalista hyvinvointia lisäävänä tekijänä on kiistaton.

Kuitenkin monet festivaali- ja keikkajärjestäjät toteavat toistuvasti, että vapaaehtoistoiminnan osuus omassa toiminnassa on vähenemässä. Ollaanko musiikkitapahtumissa luopumassa “elmulaisuuden” perinteestä eli vapaaehtoistoiminnan pyörittämisestä? Samaan aikaan valtionhallinnon tasolla on tunnistettu vapaaehtoisuuden yhteiskunnallinen merkitys. Miten politiikka, hallinto ja rakenteet voivat poistaa esteitä vapaaehtoistoiminnan tieltä? Voiko markkinavetoinen musiikkitapahtuma-ala käyttää ilmaista työvoimaa ja kiinnostaako kaupallisia toimijoita vapaaehtoisuuden sosiaalinen ulottuvuus ja kulttuurihyvinvointi?

Musiikkitapahtumien vapaaehtoistoimintaa käsitellään MARSissa vapaaehtoisasioissa kokeneen Elmu ry:n varapuheenjohtaja Salla Valliuksen johdolla kahdella tapaa: paneelikeskustelussa ja sen jälkeen käytävässä pyöreän pöydän keskustelussa. Vapaaehtoisuus livealalla -keskustelu järjestetään perjantaina 16.2.2024.

Luova kaaos hallintaan! – Kuinka Ooppera ja Baletti rauhoitti tuotantonsa

Perjantai klo 13:15 - 13:45 Tiketti-sali

Monille livealan tekijälle on tuttua, että ylityöt paukkuvat jo hyvissä ajoin ennen ensi-iltaa tai tapahtumaa. Miten tapahtuma-alaa luodaan kestävästi ja työntekijöitä kuormittamatta? Entä miten aikataulut ja budjetit saadaan pitämään?

Tuotantopäällikkö Marjo Tuomi esittelee mallin, jonka avulla Suomen kansallisooppera ja baletti on järkeistänyt ja rauhoittanut tuotantonsa. Vuoden 2023 keväällä Ooppera ja Baletti tuotti Suomen suurimman kiertueen – ilman ylitöitä! Organisaatio hyödynsi esimerkiksi Lean-ajattelua, valjasti prosessinsa ja selkiytti roolinsa, minkä seurauksena tuotannossa pysyttiin paremmin aikatauluissa, budjeteissa ja työtunneissa. Näin tilaa sai kaikkein oleellisin: korkealuokkaiset esitykset. Luovan kaaoksen voi siis saada hallintaan!

Kuinka Suomen suurin taideorganisaatio on saatu sitoutettua noudattamaan uudenlaista tuotantomallia, mitä muutos on edellyttänyt ja kuinka se käytännössä on toteutettu? Missä on tehty virheitä ja missä on onnistuttu? Marjo Tuomi kertoo, mitä tarkoittaa sisäinen asiakas, hukka, prosessissa oleva pullonkaula, juurisyy ja mitä tällä kaikella on tekemistä esityksen kannalta.

Keskusteluun osallistuu:

Marjo Tuomi

Aina näitä skandaalin­käryisiä klikki­lööppejä!

Perjantai klo 14:00 - 14:45 Tiketti-sali

Median ja musiikkitapahtumien edustajat keskustelevat siitä, millaista näkyvyyttä livebisnes on saanut mediassa vuoden aikana ja mikä alassa kiinnostaa medioita juuri nyt. Keskustelussa tarkastellaan esimerkkien avulla, millä keinoin live saa viestinsä läpi ja mitkä ovat toimijoiden suurimmat haasteet mediasuhteissa.

Miten tapahtumat voisivat saada enemmän huomiota mediassa muutenkin kuin skandaaleilla tai supistuvilla kulttuurisivuilla ja nousta enemmän esille myös talouden tai yhteiskunnan näkökulmasta? Keskustelua vetää pitkän linjan markkinointi- ja viestintäalan ammattilainen Matti Markkola (Nelonen Media Live) ja mukana on sekä tapahtuma- että media-alan edustajia.

MARSin pyöreä pöytä: Vapaaehtoisuus livealalla – Ilmaista työvoimaa vai ihmisen parasta aikaa?

Perjantai klo 14:00 - 15:00 Neukkari

MARSin pyöreä pöytä on keskustelutilaisuus, jossa ei ole yleisöä ja johon osallistuminen vaatii ennakkoilmoittautumisen. 

MARSin pyöreä pöytä: Vapaaehtoisuus livealalla – Ilmaista työvoimaa vai ihmisen parasta aikaa?  jatkaa aiemmin käytyä paneelia musiikkitapahtumien vapaaehtoistoiminnasta. Pyöreän pöydän keskustelu käydään Elmu ry:n varapuheenjohtaja Salla Valliuksen johdolla. 

Pyöreän pöydän keskusteluun voi ilmoittautua ennakkoon 12.2.2024 mennessä täällä.

Keskustelussa käydään rohkeasti myös sellaisten vapaaehtoisuutta käsittelevien aiheiden kimppuun, joista ei paneelikeskustelussa kehdata puhua! 

Keskusteluun osallistuu:

Salla Vallius

Arvioi, vähennä, vaikuta! Kohti ympäristöystävällisempiä toimintamalleja

Perjantai klo 14:00 - 15:00 Hartwall-lava

MARSissa kolme eri toimijaa esittelee työkaluja musiikin ja tapahtumien ympäristövaikutusten arviointiin ja hallintaan. 

Flow Impacts: hiili- ja materiaalijalanjälkityökalu 

Flow Festival on tehnyt yhteistyötä kestävän tulevaisuuden asiantuntijayritys D-Matin kanssa Flow Impacts -tutkimushankkeessa. Hankkeessa on selvitetty koko festivaali-ekosysteemin vaikutusta ympäristölle sekä kehitetty uusia työvälineitä kohti yhä ympäristövastuullisempaa festivaalituotantoa. Flow Festivalin tuotantopäällikkö Katariina Uusitupa esittelee tutkimushankkeessa luodun työkalun, jolla voi mitata paitsi tapahtuman hiilijalanjäljen, myös kulutetut luonnonvarat.

The Green Producers Club & Tool

Green Producers Tool on kansainvälinen hiilijalanjäljen laskentatyökalu, jota on valjastettu esimerkiksi festivaalien ja tapahtumien käyttöön, mutta myös esittävän taiteen sekä elokuva & TV -alan ja urheilun pariin. Työkalun ympärillä toimii Green Producers Club -yhteisö, jonka tämänhetkiset toimistot ovat Oslossa ja Kööpenhaminassa. Green Producers Clubin tavoite on laajentaa verkostoaan Pohjoismaissa ja myöhemmin myös Euroopassa. Sekä laskentatyökalua että verkostoa MARSiin saapuu esittelemään Green Producers Clubin perustaja ja Green Producers Toolin arkkitehti Mads Astrup Rønning. Esittely kuullaan englanniksi. 

Musiikin CO2-laskuri 

Musiikkialan toimijat ja toimialajärjestöt ovat yhdistäneet voimansa luodakseen digitaalisen CO2-laskurin, joka on suunniteltu erityisesti musiikkialan toimijoiden hiilijalanjäljen arviointiin. Laskurin avulla käyttäjät voivat laskea hiilijalanjälkensä, pienentää toimintansa negatiivisia ilmastovaikutuksia ja seurata päästöjen kehittymistä. Työkalu on saatavilla musiikkialan toimijoille ilmaiseksi, ja se julkaistaan 29.2. Elma.live-alustalla. MARS-tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden tutustua laskuriin etukäteen. Laskuria esittelemässä on hankevastaava Anu Ahola (Elävän musiikin kestävän kehityksen hanke 2022–2024, Suomen Jazzliitto). 

Haas­tattelussa Hatakka & Merimaa

Perjantai klo 15:00 - 15:45 Tiketti-sali

Suomen ikonisimman keikkapaikan ja rock-pyhätön johto vaihtui tammikuussa 2024, kun Juhani Merimaa siirtyi Tavastia-klubin ja sitä pyörittävän Helsingin Rock and Roll Oy:n johdosta. Toimitusjohtajaksi astui filosofian tohtori ja kauppatieteiden maisteri Mari Hatakka, jolla on pitkä ja monipuolinen kokemus kotimaiselta musiikki- ja kulttuurikentältä. Hatakalla on myös mielenkiintoinen artistitausta, johon lukeutuu esimerkiksi vuodet Topi Sorsakoski & Agents sekä Leningrad Cowboys -yhtyeiden taustalaulajana ja -tanssijana.

Tavastia-klubin asema livekentän suunnannäyttäjänä ja edelläkävijänä asettaa sen uudistuvalle johdolle kovia odotuksia siitä, mihin suuntaan Urho Kekkosen kadulla ollaan menossa seuraavaksi. Hatakka ja Merimaa muistelevat keskustelussa menneitä ja ennen kaikkea katsovat tulevaan. Millaisena Merimaa haluaa Tavastian ja hänen henkilökohtaiset loiston päivänsä muistavan? Millaisia kehittämistarpeita Hatakka näkee tulevaisuuden Tavastialla ja koko alalla? Ja millaisena kaksikko näkee suomalaisen elävän musiikin tulevat vuodet?

Tavastian uutta toimitusjohtajaa Mari Hatakkaa ja yhtiön väistyvää johtajaa Juhani Merimaata haastattelee pitkän linjan musiikkitoimittaja ja Soundin päätoimittaja Mikko Meriläinen.