Puheohjelma
Sisältö
MARS koostuu kahdesta seminaaripäivästä ja iltoihin sijoittuvasta liveohjelmasta. Puheohjelman sisältö toteutetaan vuonna 2024 ensimmäistä kertaa elävän musiikin edunvalvontajärjestö LiveFIN ry:n kanssa.
Tutustu vuoden 2024 seminaariohjelmaan:
Artisti maksaa, vai maksaako? – puhetta livealan riskinhallinnasta
Torstai klo - Tiketti-sali
“Keikat ovat aina riskejä! Riskejä, jonka järjestäjä, artisti ja artistin edustaja jakavat keskenään. Onnistumiset ja epäonnistumiset koetaan yhdessä.” Näin sanoitti alan tilannetta vuoden 2023 promoottoriksikin valittu Ilosaarirockin ja Kerubin Panu Hattunen.
Livealan kulurakenne ja taloudellinen riskinhallinta on herättänyt runsaasti keskustelua, kun koronan jälkeisellä toimintakentällä on elvytty pandemiasta ja kohdattu uusia tuotannollisia ja taloudellisia haasteita – kulujen kasvua, sodan vaikutuksia ja kiristyneitä viranomaisvaatimuksia. Samaan aikaan tuotannot paisuvat ja resursseja ja kulurakennetta ravisuttavia vaatimuksia kohdistuu järjestäjään.
Livealan edunvalvojat LiveFIN ry ja Suomen ohjelmatoimistot ja agentit ry ovat järjestäneet ohjelman myyjiä ja ostajia yhteisten keskustelujen äärelle. Nyt keskustelua käydään myös MARS-lavalla. Mukana keskustelussa ohjelmatoimistojen ja keikkajärjestäjien lisäksi myös artisti itse, sekä artistin managementin edustaja.
Paneelikeskustelussa kysytään, kuka maksaa keikkaan kohdistuvat järjestämisen kulut. Entä miten keikan järjestämisen taloudelliset riskit jakautuvat ja kuka riskin viime kädessä kantaa? Keskustelun moderoi Jari Väyliö (Sold Out Management), ja keskusteluun osallistuvat mm. promoottori Panu Hattunen (Ravintola Kerubi, Ilosaarirock), musiikintekijä ja muusikko Markus Nordenstreng sekä manageri ja toimitusjohtaja Tina Jukarainen (Manage Me).
Keskusteluun osallistuu:
Haastattelussa: Hatakka & Merimaa
Torstai klo - Tiketti-sali
Suomen ikonisimman keikkapaikan ja rock-pyhätön johto vaihtuu tammikuussa 2024, kun Juhani Merimaa siirtyy Tavastia-klubin ja sitä pyörittävän Helsingin Rock and Roll Oy:n johdosta. Toimitusjohtajaksi astuu filosofian tohtori ja kauppatieteiden maisteri Mari Hatakka, jolla on pitkä ja monipuolinen kokemus kotimaiselta musiikki- ja kulttuurikentältä. Hatakalla on myös mielenkiintoinen artistitausta, johon lukeutuu esimerkiksi vuodet Topi Sorsakoski & Agents sekä Leningrad Cowboys -yhtyeiden taustalaulajana ja -tanssijana.
Tavastia-klubin asema livekentän suunnannäyttäjänä ja edelläkävijänä asettaa sen uudistuvalle johdolle kovia odotuksia siitä, mihin suuntaan Urho Kekkosen kadulla ollaan menossa seuraavaksi. Hatakka ja Merimaa muistelevat keskustelussa menneitä ja ennen kaikkea katsovat tulevaan. Millaisena Merimaa haluaa Tavastian ja hänen henkilökohtaiset loiston päivänsä muistavan? Millaisia kehittämistarpeita Hatakka näkee tulevaisuuden Tavastialla ja koko alalla? Ja millaisena kaksikko näkee suomalaisen elävän musiikin tulevat vuodet?
Tavastian uutta toimitusjohtajaa Mari Hatakkaa ja yhtiön väistyvää johtajaa Juhani Merimaata haastattelee pitkän linjan musiikkitoimittaja ja Soundin päätoimittaja Mikko Meriläinen.
Keskusteluun osallistuu:
Tohtori, räpissäni on seksismiä ja väkivaltaa – tutkimuksellisia näkökulmia nykyräpin maailmaan
Torstai klo - Tiketti-sali
Seksismiä, ahdasta mieskuvaa, jengiyhteyksiä, väkivaltaa, huumeita, kulutuskeskeistä maailmankuvaa. Muun muassa näihin teemoihin uuden aallon räppi on viime aikoina liitetty mediassa ja muissa liitännäisissä keskusteluissa. Miltä nämä räpin erilaiset kuumat perunat näyttävät tutkimuksen silmin? Onko syytä huolestua ja onko nuoriso jälleen pilalla?
Eri alojen tutkijat puhuvat kirjailija, toimittaja ja räppiasiantuntija Koko Hubaran johdolla räpin yhteiskunnallisesta vaikutusvallasta, arvomaailmasta ja muutospotentiaalista. Lavalla keskustelemassa ovat akatemiatutkija ja räppitohtori Elina Westinen (FT, Nuorisotutkimusseura), yliopisto-opettaja Erica Åberg (VTT, Turun yliopisto) ja väitöskirjatutkija Alma Rinta-Pollari (FM, Helsingin yliopisto).
Keskusteluun osallistuu:
Speed dating MARS-tyyliin
Torstai klo - Tiketti-sali
MARSin Speed dating tarjoaa viihdyttävän mahdollisuuden tutustua alaan ja sen tekijöihin. Kahdenvälisiin keskusteluihin inspiroidaan aiheilla, joihin jokainen voi tarttua, oli hissipuhe valmisteltuna tai ei. Joten oletpa alan konkari, uusi tekijä tai opiskelija, tervetuloa keskustelemaan uusien tuttavuuksien kanssa. Laajenna verkostoasi, löydä työntekijöitä tai työnantajia, yhteistyökumppaneita tai vaikkapa mentori tai uusia näkökulmia!
Tarkemmat osallistumisohjeet ja pikatreffien aikataulu julkaistaan MARSin sivuilla lähempänä tapahtumaa.
Keskusteluun osallistuu:
Kristallipallo 2024
Torstai klo - Tiketti-sali
Kurkista kristallipalloon! Jo perinteeksi muodostunut Jussi Mäntysaaren luotsaama keskustelu hypnotisoi MARS-yleisön tulevaisuuden ennustuksillaan. Tällä kertaa keskusteluun osallistuvat musiikkialan visionäärit tuovat omat ennustuksensa siitä, miltä musiikkimaailma näyttää vuonna 2024 ja miten näihin näkymiin voi vaikuttaa. Tuttuun tapaan tarkkanäköinen MARS-yleisö pääsee arvioimaan ennusteiden toteutumisen mahdollisuuksia.
Jussi Mäntysaari kasvoi musafanista musiikin ammattilaiseksi ja toimii nykyään Nelonen Median musiikkipäällikkönä ja musiikkiosaston esihenkilönä. Hänellä on pitkä ura musiikin parissa mm. Rumbassa, Voice TV:llä, Radio Cityllä, Voicella ja Spotifylla. Muut keskusteluun osallistuvat vahvistuvat myöhemmin.
Keskusteluun osallistuu:
Livee vai levyy? – Ohjelmatoimistojen rooli artistien ansaintalogiikassa
Torstai klo - Tiketti-sali
Artistien tulonmuodostuksen kulmakivenä on pidetty levyjen ja biisien tekoa. Perinteisesti kiertueet ovat linkittyneet uusiin levyihin ja kiertueiden aikataulut ovat mukailleet levyjen julkaisutahtia. Artistien tulonmuodostus on kuitenkin muuttunut ja keikkailulla on nykyään suurempi painoarvo. Miten artistit ja yhtyeet näkevät ohjelmatoimistojen roolin artistien ansaintalogiikassa? Miltä muutokset näyttävät ohjelmatoimistoista katsottuna? Mikä on ohjelmatoimistojen painoarvo?
Paneelikeskustelu perustuu Suomen ohjelmatoimistot ja agentit ry:n strategiatyölle, jonka yhdistyksen hallitus teki vuonna 2023. Siinä käytiin läpi yhdistyksen ja ohjelmatoimistoalan suuntaviivoja ja pohdittiin alan tulevaisuutta. Lisäksi yhdistys tekee artisteille kyselytutkimuksen, jossa kartoitetaan, miten artistit näkevät ohjelmatoimistojen aseman. Tutkimuksen tuloksia käsitellään MARSissa. Keskustelu toteutetaan yhteistyössä Suomen ohjelmatoimistot ja agentit ry:n kanssa.
Keskusteluun osallistuu:
Maailmalta Härmään – Suomen asema kansainvälisessä kiertuekilpailussa
Torstai klo - Tiketti-sali
“Historiallisen haastavan ohjelmatilanteen vuoksi tapahtumaa ei voi järjestää ensi kesänä”, kommentoi Nelonen Media Liven johtaja Anssi Nevalainen Rockfestin välivuotta koskevassa tiedotteessa.
MARSissa keskustellaan Suomen ja suomalaisten musiikkitapahtumajärjestäjien asemasta kansainvälisessä kiertuekilpailussa. Onko kilpailu entistä kovempaa kautta linjan vai kohdistuvatko haasteet tiettyihin musiikin lajeihin? Johtavatko muutokset esiintyjämarkkinoilla muutoksiin joidenkin festivaalien, areenoiden ja stadioneiden ohjelmistoprofiileissa? Missä suurtapahtumatoimijoiden tulee onnistua, että suurimmat esiintyjät jatkossakin kirjoittavat Suomen kiertuekalenteriinsa?
Sami Rumpusen (Nokia Arena) vetämässä keskustelussa kuullaan näkemyksiä kansainvälisen ohjelmiston parissa työskenteleviltä musiikin suurtapahtuma-ammattilaisilta.
Keskusteluun osallistuu:
Kohti elävän musiikin kukoistavaa ja kestävää 2040-lukua – MARSin pyöreä pöytä: Kulttuuripoliittinen selonteko
Torstai klo - Tiketti-sali
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa linjatun kulttuuripoliittisen selonteon tarkoituksena on tuottaa kunnianhimoinen tulevaisuuskuva, joka mahdollistaa Suomen taide- ja kulttuuripolitiikan pitkäjänteisen kehittämisen. Selonteossa linjataan keskeiset toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Selonteossa esitettävän tulevaisuuskuvan ja tarvittavien toimenpiteiden perustana on taide- ja kulttuurialan tilannekuva sekä keskeiset toimintaympäristöä muuttavat tekijät. Kulttuuripoliittinen selonteko annetaan eduskunnalle syyskaudella 2024.
MARSissa on mahdollisuus osallistua kulttuuripoliittisen selonteon työstämiseen ja tuoda sen valmisteluun musiikkialan ääntä. Taiteen edistämiskeskuksen Salla Mistola ja Kaisa Rönkkö vetävät pyöreän pöydän keskustelua, jossa rakennetaan toimenpidesuunnitelmaa kohti elävän musiikin kukoistavaa ja kestävää 2040-lukua. Jaammeko kaikki samanlaisen tulevaisuuskuvan tai skenaariot siitä? Mikä on yhteinen tavoitetila ja lyhyen aikavälin tavoitteet siihen pääsemiseksi? Millaisia ratkaisuja, ensisijaisesti rahan ja rakenteiden suhteen, tarvitaan, jotta 2046 tulevaisuuskuva olisi ihanteellinen? Mitkä ovat ensisijaiset voitettavat taistelut?
Taiteen edistämiskeskus ja MARS kutsuvat kaikki musiikin ja musiikkitapahtumien ammattilaiset mukaan selontekotyöhön. Selonteon toimenpidesuunnitelmaa rakennetaan pyöreän pöydän keskustelussa torstaina 15.2.2024 kello 13.00-14.30 ja sen tuloksia esitellään MARS-lavalla perjantaina 16.2.2024.
Osallistuminen pyöreän pöydän keskusteluun on mahdollista vain ennakkoilmoittautumisella 31. tammikuuta mennessä täällä. Paikkoja on rajoitetusti. Keskusteluun on mahdollista osallistua myös ilman MARS-rekisteröitymistä, mutta huomioithan, että pyöreän pöydän keskustelun tulosten esittely on osa MARS-seminaarin maksullista ohjelmaa.
Keskusteluun osallistuu: