Festaribarometrin tuloksia: Koronatietoiset festarikävijät

LiveFINin toteuttaman viimevuotisen Festivaalibarometrin eli festivaalien yleisötutkimuksen kysymykset paneutuivat luonnollisesti myös koronan vaikutuksiin festareiden ja livemusiikkitapahtumien kuluttamisessa ja niihin liittyvissä asenteissa tai suhtautumisessa. Festarikävijöitä ryhmiteltiin näiden koronakysymysten pohjalta.
 

"Koronatietoisten festarikävijöiden" mielipiteiden syyt jakautuivat laajalle.


Annoimme Festaribarometrin toteuttaneen tutkija Maarit Kinnusen kertoa havainnoistaan liittyen yhteen segmenttiin:

“Barometrikyselyiden sisältämien koronakysymysten pohjalta tunnistettiin segmentti ”koronatietoiset festarikävijät” (34.7 % vastaajista), johon kuuluvat henkilöt eivät käy festareilla pandemian aikana ja jotka toivovat maskin käyttöä sekä turvavälien noudattamista. Ryhmän sisällä oli suurtakin vaihtelua mielipiteiden syissä." 

Alla esimerkkejä koronatietoisten festarikävijöiden vastauksista avoimeen kysymykseen ”Miten koronapandemia on vaikuttanut suhtautumiseesi festivaaleihin?”

“En voi miettiä sinne menemistä, koska olen sairaalassa potilastyössä. Odotan rokotteeseen asti.” (nainen, 28)

“En uskalla ostaa lippuja tai osallistua. Kaikki kuitenkin peruutetaan tai niissä muuten vaan saa tappavan taudin ja kuolee.” (nainen, 43)

“Jos idiootit, jotka eivät ymmärrä turvaväleistä eivätkä maskien käyttämisen tärkeyttä pääsevät festareille, aion pysyä niistä kaukana. Korona leviää pääasiassa ääliöiden kautta. [...] Musiikki saa esiin voimakkaita tunteita. Idiooteilla tunne nousee liian helposti järjen ja älynkäytön yläpuolelle.” (mies, 53)

“En käy festareilla vaikka haluaisin sillä pelkään että muut ihmiset tuomitsevat.” (nainen, 27)

Perusteet saattoivat siis liittyä esimerkiksi tartunnan tai jopa kuoleman pelkoon, annettujen ohjeiden noudattamiseen tai pelkoon muiden ihmisten tuomitsevasta suhtautumisesta.
 

Koronatietoisten festarikävijöide vastauksia kysymykseen:
”Miten koronapandemia on vaikuttanut suhtautumiseesi festivaaleihin?”

Mitä festivaalijärjestäjät ajattelevat koronatietoisten kävijöiden kommenteista?

Nelonen Media Live etenee edelleen kohti kesää suunnitelmissaan useampia massatapahtumia niin heinä- elo- kuin syyskuullekin. Kysyimme yhtiön toimitusjohtaja Anssi Nevalaiselta, missä määrin lukuisiin festareihin jo kesällä 2021 tähtäävässä yrityksessä festarikansan suhtautuminen korona-ajan rientoihin mietityttää.

Kumpaa jännitätte enemmän: mahdollisia viranomaismääräyksiä vai kuluttajien varovaisuutta lähteä tapahtumiin ennen pandemia-ajan päättymistä?

Anssi Nevalainen, Nelonen Media Live:

"Julkistimme viime viikolla, että pyrkimyksenämme ja tavoitteenamme on päästä toteuttamaan festivaaleja tulevana kesänä; osa tapahtumista poikkeusjärjestelyin ja loppukesän tapahtumat toivottavasti täysimääräisinä.

Tiedostamme tietysti, että ehtona suunnitelmamme toteutumiselle on, että tautitilanne jatkaa viime aikaista laskemistaan, rokotuskattavuus kasvaa nopeasti ja, että näistä johtuen tapahtuma- ja anniskelutoiminnan rajoituksia puretaan riittävästi hallituksen huhtikuussa julkaiseman exit-suunnitelman mukaisesti.

Kotimaisten ja myös kansainvälisten tutkimuksien perusteella uskomme yleisön olevan valmis palamaan festarielämysten pariin heti kun se on myös yleisten suositusten mukaan turvallista ja mahdollista.


Pidätkö yllättävänä, että (loka-marraskuussa kysyttäessä) peräti 34,7 % vastaajista kertoi jättävänsä festarit väliin pandemian päättymiseen saakka? Millaisia ajatuksia tämä sinulle herättää?

Anssi Nevalainen, Nelonen Media Live:
"
Olemme omien tapahtumiemme osalta tehneet yleisötutkimuksia tähän liittyen toistuvasti pitkin kevättä ja todenneet tuloksista saman eli suuri osa yleisöstä on valmis palaamaan heti tapahtumien pariin, kun se vain on suositusten perusteella turvallista ja mahdollista ja osa yleisöstä suhtautuu asiaan vielä silloinkin toisia varovaisemmin.  

Vastuullisena tapahtumanjärjestäjänä tuottamamme tapahtumat suunnitellaan yhteistyössä viranomaisten kanssa noudattaen voimassa olevia turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia. Haluamme taata turvalliset olosuhteet niin yleisölle, esiintyjille sekä henkilökunnalle. 

Luotamme siihen, että asiantuntijat ja viranomaiset tekevät fiksuja päätöksiä suositusten ja rajoitusten suhteen ja me tapahtumajärjestäjänä sitoudumme toimimaan niiden mukaisesti."